Otroci z ADHD – skupina za starše

»Vsi mi samo govorijo, kakšne težave ima moj otrok in da se ne zna obnašati, nihče pa ne zna povedati, kako mu lahko pomagam.«

 

To je le ena izmed mnogih stisk in izkušenj, s katerimi se srečujejo starši otrok z motnjo pozornosti in aktivnosti (v tujini pogosteje poznana pod izrazom »motnja pozornosti in koncentracije s hiperaktivnostjo ali brez nje« oz. angleško kratico ADHD, pri nas pa pogosto tudi kot »hiperkinetična motnja«). Motnja pozornosti in aktivnosti je nevrobiološka razvojna motnja, ki vpliva na reguliranje ravni aktivnosti (hiperaktivnost), inhibicijo vedenja (impulzivnost) in lotevanje nalog (nepozornost). Po ocenah strokovnjakov jo ima približno 8 do 10 % šoloobveznih otrok, kar trikrat pogosteje pa se pojavlja pri dečkih kot pri deklicah.

Otroci s sindromom ADHD se odzovejo brez razmisleka, imajo težave s sledenjem navodilom, težko sedijo pri miru, težko usmerjajo pozornost in se s težavo osredotočajo na podrobnosti. Posledično sindrom ADHD ovira otrokovo izobraževanje in družabno življenje.

Strokovnjaki lahko ponudijo nabor strokovnega znanja in priporočil za delo z otroki z ADHD, vendar ste vseeno najpomembnejši člen pri odraščanju otroka vi, starši. Starši tekom otrokovega odraščanja iščete različne strategije, s katerimi bi lahko pomagali otroku. Na podporni skupini poudarjamo pomen izmenjave izkušenj med starši ob moderiranju in informiranju s strani strokovnjakov.

Srečanje bo sestavljeno iz dveh delov:

Teoretična izhodišča o motnji pozornosti in aktivnosti

V tem delu izvajalca delavnice predstavita osnovne značilnosti otrok z ADHD in temeljna izhodišča za drugi del srečanja.

Izmenjava izkušenj staršev otrok z motnjo pozornosti in aktivnosti

V tem delu besedo dobite starši – skupaj se dotaknemo in podelimo najbolj pereča vprašanja, ki se zastavljajo staršem otrok z motnjo pozornosti in aktivnosti. Dodana vrednost tega dela srečanja so praktični napotki in podpora, ki si jo lahko starši nudite z razumevanjem stiske drugega, saj se soočate s podobnimi vzgojnimi izzivi.

 

Kaj se pričakuje od udeležencev?

Pripravljenost na izmenjavo izkušenj – znašli se boste tako v vlogi tistega, ki podaja primere dobre prakse kot tudi v vlogi tistega, ki nasvete in podporo prejme. Diskretnost, zaupnost in spoštljivost do drugih udeležencev skupine so ključnega pomena za tekoč in nemoten potek srečanja.

Komu je skupina namenjena?

Skupina je namenjena vsem staršem, ki:

? imate otroka, pri katerem je bila prepoznana motnja pozornosti in aktivnosti

? ste pri svojem otroku prepoznali znake motnje pozornosti in aktivnosti

? se želite v varnem okolju pogovoriti o izkušnjah drugih staršev otrok s podobnim načinom funkcioniranja

? želite spoznati osnovne značilnosti motnje pozornosti in aktivnosti

? želite navezati stike z drugimi starši

? želite spoznati podporne strategije, ki jih uporabljajo drugi starši

? se želite pod strokovnim vodstvom pogovoriti o težavah in močnih področjih svojega otroka

 

✗ Skupina ni namenjena staršem, ki pričakujejo recept, po katerem bodo otrokove težave s pozornostjo popolnoma izginile!

 

 

»Najzahtevnejša stvar pri otrocih z ADHD je to, da je ADHD za druge ljudi popolnoma “neviden”. Ljudje predpostavljajo, da smo slabi starši in da otrok ni vzgojen. V resnici si ne predstavljajo, kako zelo se trudimo!« – Anžetova mama

 

O izvajalcih:

 
Blaž Povše
mag. prof. spec. in reh. ped
Lara Pirc
MSc in Psychology (NL)

Kdaj in kje:

Srečanje bo potekalo v prostorih Centra Motus na Opekarski cesti 11 v Ljubljani. Trenutno je skupina v teku. Zbiramo prijave za nov krog izvedbe; termin izvajanja bo znan naknadno.

Cena:

20 € na udeleženca (v primeru dveh ali več oseb iz iste družine je cena na drugega in ostale člane 15 €).

Zaradi kakovosti dela je število prijav omejeno!

Prijave zbiramo preko spodnjega obrazca.