Pri otrocih in odraslih opažamo različne težave z gibanjem, orientacijo, ravnotežjem in koordinacijo lastnega telesa. Težave se lahko pojavijo zaradi različnih razlogov, katere pa združujemo v dve veliki skupini: prirojene in pridobljene telesne okvare. Posledica različnih okvar so težave pri gibanju ter različnih aktivnostih, ki gibanje vključujejo. Osebe imajo zato lahko težave pri pridobivanju šolskih znanj, športu kot tudi vsakodnevnih opravilih.

Za spodbujanje motoričnega razvoja otrok in odraslih izvajamo različne programe za:

  • razvoj grafomotorike (pisanje, risanje)
  • razvoj finomotorike (uporaba majhnih mišic npr. prstov, ki so potrebni za zapenjanje gumbov, sestavljanje sestavljank, zlaganje kock ipd.)
  • razvoj grobe motorike (ravnotežje, orientacija, koordinacija telesa – gibanje večjih mišićnih skupin, ki jih uporabljamo za hojo, tek, sedenje, plazenje, lazenje ipd).

 

Programe gibalnega razvoja izvajamo na odprtem prostoru v Kilaskute parku, kjer imamo urejen zunanji terapevtski/izobraževalni/…prostor, verjetno edinega take vrste v Sloveniji. To nam omogoča, da smo tudi med strokovnim izvajanjem programa lahko zunaj na prostem, kar daje uporabnikom drugačno izkušnjo ter večjo motivacijo za delo.

Pozimi ali v primeru slabega vremena dejavnosti izvajamo nemoteno v naših zaprtih prostorih.