Dandanes se mnogokrat srečamo s fenomenom izgorelosti. Velikokrat je vezan na delovno okolje, vendar se lahko pojavi tudi doma. Izgori lahko vsak izmed nas: od uradnikov v pisarnah do učiteljev v šoli. Od podjetnika, ki se sooča z pretežkimi izzivi, do mame, ki doma skrbi za otroke, ostarele starše in dom.

V članku želimo poudariti, da lahko izgorijo tudi učitelji in starši, ki se dan za dnem soočajo z novimi težavami in zahtevami, katerim včasih niso kos. Zlasti pri soočanju z otroki s posebnimi potrebami, ki potrebujejo dodatno pozornost, se je potrebno zavedati, da bistvena: pomoč in sodelovanje.

 

Izgorelost, izgorelost na delovnem mestu, kako premagati izgorelost, izgorelost simptomi

 

Izgorelost je stanje izčrpanosti, odtujenosti in občutka zmanjšane učinkovitosti. Je rezultat dolgotrajnega (lahko tudi večletnega) občutka pomanjkanja kontrole in soočanja z delovnimi zahtevami, ki so nad tvojimi zmožnostmi (Kaiser, 2018).

Izgorelost torej ni zgolj rezultat dolgih ur dela, temveč lahko nastane v okoliščinah, ko posameznik na delovnem mestu občuti pomanjkanje kontrole. Prav tako je lahko posledica dela, s katerim ne doseže želenega cilja ali pa v situaciji, kjer posameznik ni deležen dovolj podpore. Če si vsake toliko ne vzamemo časa zase, se lahko srečamo tako z duševnimi kot s fizičnimi zdravstvenimi težavami (Burnout, 2018).

 

Kako premagati izgorelost, utrujenost, zaspanost, služba, stres

 

Za boj proti izgorelosti je zlasti bistven občutek smiselnosti. V delu, ki ga izvajamo moramo najti smisel. Kadar je za nas nekaj smiselno in pomembno, tega ne merimo v urah, plači ali v napredku. Delamo zato, ker želimo. Nekaj pa nam je pomembno takrat, kadar naredimo nek vtis na druge in kadar prispevamo k temu, da je svet nekoliko lepši (Burnout, 2018) .

 


 

Znaki izgorelosti:

  • Fizični: utrujenost, slab imunski sistem, glavoboli ali bolečina v mišicah, sprememba v apetitu.
  • Psihični: občutek neuspeha, občutek osamljenosti, izguba motivacije, nezadovoljstvo.
  • Vedenjski: izogibanje odgovornosti, izolacija pred drugimi, odlašanje, nekonstruktivno soočanje s težavami (droge, alkohol), prenašanje frustracij na druge, zgodnje odhajanje iz dela.

 

Včasih je težko razločiti med izgorelostjo in stresom. Med obema so stične točke in podobnosti, vseeno pa je za poglobljeno razumevanje potrebno pogledati nazaj, v posameznikovo delovno okolje (Burnout, 2018). Stres sicer v večini primerov spremlja izgorelost, vendar ni njen glavni vzrok. Posledica stresa je povečana aktivnost in občutek nujnosti, medtem ko je posledica izgorelosti občutek nemoči (Kaiser, 2018). Stres se navezuje na ''preveč''. Gre namreč za preveč pritiska, kar vpliva na izgubo energije. Izgorelost pa se navezuje na ''premalo''. Posameznik se počuti praznega in duševno izčrpanega. Posledično izgubi motivacijo, ideje in upanje na bolje. Stres vodi v anksioznost, izgorelost pa v depresijo (Smith, Segal, Robinson in Segal, 2018).

 

Stres, služba, znaki izgorelosti

 

Kako premagati izgorelost?

 

  1. Sprejmi pomoč

Pogosto imamo priložnost sprejeti pomoč drugih, vendar jo preprosto zavrnemo. Zakaj? Tu lahko govorimo o dveh konstruktih: kontrola in anksioznost. Z izgubo kontrole namreč postanemo anksiozni, anksiozni pa smo velikokrat zaradi nezaupanja drugim. Z drugimi besedami: ''Če ne naredim jaz, se bo zgodilo nekaj slabega, prišlo bo do napak, jaz pa očem, da bo vse popolno. Če kontrolo prepustim drugim, me bo torej ves čas skrbelo, zato bom raje VSE naredila sama.'' Takšen miselni proces se ves čas ponavlja v naši glavi, zato se ga moramo zavedati in ga prekiniti. Vsak izmed nas kdaj potrebuje pomoč, zato jo moramo sprejeti.

 

  1. Nauči se reči ne

Če ne znamo reči ''ne'', je verjetno povezano z našimi osebnostnimi lastnostmi. Vedno se želimo strinjati, prilagoditi, osrečiti vse okoli sebe in se izogibati konfliktom. Prav je, da vemo, da vedno ne gre tako, kot želijo drugi. Najlažje je na asertiven način povedati, zakaj nečesa ne želimo, ne moremo oz. ne znamo. V tem primeru smo še vedno prijazni in nekonfliktni, hkrati pa zaščitimo sebe.

 

  1. Loči službo od privatnega življenja

Kljub temu, da je naše privatno življenje pogosto prepleteno s službenim, se ga moramo naučiti ločevati. Doma smo zgolj mi: žena/mož/partner/snaha/zet/mama/oče. Če si postavimo meje in vemo, da naš prosti čas ne bo namenjen službenim obveznostim, potem smo v službi veliko bolj produktivni. Včasih so določene priprave potrebne že doma, vendar si moramo tudi za to vzeti vnaprej določeno količino časa. Dobro je, da se umaknemo v mirno okolje ali pisarno, kjer nas nihče ne moti. Ko končamo in se vrnemo med družinske člane pa ne smem pozabiti, da nismo več v službi, temveč doma.

 

Družina, veselje, družinsko okolje, starševski stres

 

  1. Ne beži pred življenjem

Veliko ljudi se zakoplje v delo ravno zaradi težav, ki jih čakajo doma. Pogovor s partnerjem, včerajšnja drama s taščo, pospravljanje… Vendar delo ni rešitev. Izogibanje namreč pripelje do vedno globljih problemov. Soočenje s trenutno situacijo bi bilo v takšnem primeru najbolj konstruktivno.

 

  1. Vzemi si čas zase

Ni dovolj, da si to zgolj rečemo. Potrebno je to tudi narediti. Najlažje je, da se odločimo na kakšen način si bomo vzeli čas zase. Bo to nek hobi, aktivnost, druženje s prijatelji? Najlažje je, da imamo tedensko rutino, ki se je vsak mesec držimo. Šport in rekreacija veljata za najboljše aktivnosti za premagovanje stresa.

 

  1. Kvalitetna socialna mreža

Stalno neguj svoj krog socialne mreže, ki je bistvena za nudenje podpore. Ni pomembna velikost socialne mreže (število prijateljev…), temveč kvaliteta odnosov.

 

Prijatelji in stres, kako obdržati prijatelje, kaj so znaki izgorelosti?

 

  1. Določi prioritete

Obstaja veliko tehnik za učinkovito obvladovanje časa, vendar časa imamo vsi na razpolago enako. Bistvo je v prioritetah. Kadar vemo kakšne so naše prioritete so naše odločitve lažje, lažje postavimo cilje in ocenjujemo napredek.

 


 

LITERATURA: 

Burnout. (12.10. 2018).  Pridobljeno s http://gulfnews.com

Kaiser, I. (2018). Ko enostavno ne zmoreš več. Študent. Pridobljeno s https://www.student.si/izpostavljeno/svetovalnica/ko-enostavno-ne-zmores-vec/

Smith, M., Segal, J.,  Robinson, L. in Segal, R. (2018). Burnout prevention and treatment

Techniques for dealing with overwhelming stress. Pridobljeno s https://www.helpguide.org/articles/stress/burnout-prevention-and-recovery.htm

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja