V šoli učenci z učnimi težavami pogosto doživljajo neuspehe, zaradi katerih ne verjamejo več v lastne sposobnosti. V spodnji zgodbi je na zanimiv način napisano, kako lahko naše pretekle izkušnje zaznamujejo nadaljnje življenje.

Medtem, ko je mlad moški hodi mimo slonov, se je nenadoma ustavil. Zbegalo ga je dejstvo, da so bila ta ogromna bitja privezana le s tanko vrvico, ki je bil okoli njihove noge speljana v zanko – brez verige, brez kletke. Bilo je očitno, da se lahko sloni kadarkoli odtrgajo od svojih vezi, vendar iz neznanega razloga niso.

V bližini je videl trenerja slonov in vprašal, zakaj te živali samo samo stojijo in ne poskusijo pobegniti. »No,« je rekel trener, ” ko so zelo mladi in precej manjši uporabljamo isto velikost vrvi, ki je pri takratnji velikosti dovolj močna, da ne morejo pobegniti. Ko odrastejo, verjamejo, da je vrv še vedno dovolj močna. tako da nikoli ne poskušajo uiti. ”

Mož je bil osupel. Te živali bi se lahko kadarkoli rešile iz svojih vezi, ampak zato, ker so verjele, da se ne morejo, so obtičale tam, kjer so bile.
Koliko od nas ljudi je podobnih slonom in gredo skozi življenje s prepričanjem, da jim nekaj ne bo uspelo, zato ker so v preteklosti doživeli poraz?

Neuspeh je del učenja; nikoli nam nebi smel vzeti volje in motivacije za doseg naših ciljev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja