Psihološko svetovanje za otroke, mladostnike in starše

Psihološko svetovanje za mladostnike in odrasle

Zagotovo ste že izkusili moč pogovora, ko ste svojo stisko zaupali nekomu od bližnjih, se ob tem razbremenili, obenem pa dobili povsem nov, svež vpogled v nastalo situacijo, ki vam je pomagal pri razrešitvi problema. Na spoznanju, da pogovor pomaga, sloni tudi strokovno psihološko svetovanje.

Psihološko svetovanje vodi psiholog, ki z učinkovitimi psihološkimi metodami in tehnikami nudi obliko pomoči, ki posameznika podpira v iskanju njemu lastnih in zanj sprejemljivih rešitev. Za psihološko svetovanje je značilno, da se osredotoča na aktualne težave, s katerimi se posameznik sooča v vsakdanjem življenju. Po trajanju je psihološko svetovanje kratkotrajno (obsega nekaj srečanj). Prinese razbremenitev, uvid v težave, nove ideje za razrešitev in svežo motivacijo.

 

Komu je namenjeno psihološko svetovanje?

V našem centru nudimo psihološko svetovanje za otroke, mladostnike in starše, ki se težko spoprijemajo s stresom in:

➜ so v stiski zaradi šolanja (npr. preobremenjenost, prevelika odgovornost)

➜ jih skrbi, ali bodo zmogli uresničiti svoje cilje (dvomijo vase, imajo nizko samopodobo)

➜ imajo težave v medosebnih odnosih, ki so pomemben vir čustvenih stisk

➜ so sredi življenjskih sprememb, ki so zanje težke (npr. novo šolsko okolje, osamosvajanje, ločitev)

➜ imajo težave s sprejemanjem pomembnih odločitev (so neodločni)

➜ se ne znajo lotiti reševanja svojih težav (npr. odlašajo).

Kadar so stiske vezane na izbiro najprimernejše šole, poklica, zaposlitve in razvoja kariere, je lahko koristno tudi poklicno in karierno svetovanje; več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Kako poteka svetovanje?

Na uvodnem srečanju posameznik s pomočjo psihologa jasno opredeli svoj problem, nato pa skupaj zastavita cilje, ki jih želita s svetovanjem doseči.

Tekom srečanj psiholog posameznika podpira pri iskanju njemu lastnih rešitev in ga usmerja v raziskovanje njegovega problema, možnosti, ki so mu na voljo in ovir, ki mu onemogočajo dosego ciljev. Skozi proces svetovanja bo posameznik lažje razumel svoj položaj in sprejemal pomembne odločitve. Obenem se bo opolnomočil z različnimi strategijami, ki mu bodo pomagale pri reševanju težav.

Po eni strani psihološko svetovanje posamezniku omogoča razbremenitev stiske, ki jo doživlja, po drugi strani pa nudi priložnost za pridobivanje novih spoznanj o sebi, svojem doživljanju problema in različnih možnostih razrešitve. To mu bo tudi v prihodnje pomagalo pri soočanju s stiskami in optimalnem funkcioniranju v vsakdanjem življenju.