Psihoteapija v Ljubljani, kje poiskati psihoterapijo

V predhodnem članku smo se na hitro dotaknili tudi vprašanja, »kako vedeti, kateri psihoterapevt je “dober”?«. Tokrat se bomo temu bolj poglobljeno posvetili in morda vam ali posledično vašemu otroku pomagali do ključnih vprašanj, ki si jih je potrebno pri tem zastaviti. Ta vas bodo vodila do končne odločitve, komu boste vi ali vaš otrok zaupali težave ter jih posledično z izbranim psihoterapevtom reševali in zaživeli bolj polno življenje.

Pomembno je, da se zavedate, da ima psihoterapevt zelo raznolike primere in ga ne morete izbrati na podlagi tega, komu je pomagal pri enaki težavi in bil pri tem uspešen. Vaš ali otrokov problem je le vaš ali otrokov in niti en primer terapevtu ne predstavlja enakih rešitev ali enake metode, saj je slednja odvisna tudi od vsakega klienta posebej (Shedler, 2013).

Prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti je, ali boste z izbranim terapevtom lahko delali in razvili visoko stopnjo zaupanja. Boljši, kot je odnos med vami in vašim terapevtom, bolj učinkovita bo terapija. V fazi iskanja primernega terapevta, je dobro vedeti, ali si želite moškega ali žensko, ali ste zainteresirani za specifično metodo, ali bi raje delali z nekom, ki se ukvarja z različnimi področji (UKCP, 2019). Morda vas zanima, ali je možna terapija preko telekomunikacijskih omrežij, kratkoročna ali dolgoročna ipd. (Semigran, 2018). Pomembno je vedeti tudi, kakšna je psihoterapevtova predhodna izobrazba ter s katero vrsto psihoterapije se ukvarja.

Telefonski kontakt z izbranim psihoterapevtom

Ko najdete potencialnega psihoterapevta, je dobra ideja, če z njim vzpostavite kontakt po telefonu. Pozanimajte se, s kakšno metodo se ukvarja, kdaj ima na voljo termine za srečanje in kakšno ima urno postavko. Vse te spremenljivke vam bodo prav tako pomagale do končne odločitve. Veliko terapevtov je med svojimi obravnavami nedosegljivih, kar naj vas ne spravi s tira. Pustite mu sporočilo in zagotovo vas bo kontaktiral v najkrajšem možnem času (UKCP, 2019). Če vam terapevt kakorkoli ne odgovarja, naj vam ne bo neprijetno, če se zanj ne odločite ali ga morda povprašate za novo referenco (Semigran, 2018).

Prvo srečanje

Na prvem srečanju terapevtu postavljajte vprašanja, ki vas zanimajo. Nekaj psihoterapevtov ima prvo obravnavo brezplačno, ker se zavedajo, da se morda z nekom tudi sami ne ujamejo najboljše. Veliko ljudi ne najde ustreznega terapevta že prvič in s tem ni nič narobe. Vztrajajte, saj ste se že prej odločili, da je terapija nekaj, kar trenutno potrebujete (UKCP, 2019).

Psihoterapevt, psihoterapija v ljubljani, kako izbrati psihoterapevta

Nekaj dodatnih opažanj, na katere se lahko osredotočite po prvem srečanju s psihoterapevtom (Waters, 2018):

– Ali ima psihoterapevt prijeten pristop?
– Ali vas iskreno želi razumeti in vam pomagati?
– Ali vas terapevt obravnava kot spoštovanja in dostojanstva vredno osebo?
– Ali psihoterapevt gleda na uro?
– Ali je pripravljen odgovoriti na vsa vaša vprašanja in dvome?
– Ali vas obravnava kot sebi enakovredno osebo?
– Ali ste zapustili srečanje bolj optimistični?
– Ali se počutite varno govoriti o svojih globokih občutkih?
– Ali terapevt razume vašo bolečino in je empatičen?
– Ali njegov princip dela temelji na domačih nalogah?
– Ali je terapevt obsojajoč?
– Ali je med vami in terapevtom vzpostavljen dober očesni kontakt?
– Ali je terapevt osredotočen samo na vas ali ga hitro zmotijo zunanji dejavniki?

Vprašanj, ki si jih lahko zastavite, je veliko. Nekatere raziskave so sicer pokazale, da je terapevtov osebni stil in empatija pomembnejša od metode terapije, ki jo ta izvaja. Naj vas dolg seznam vprašanj ne prestraši pred iskanjem psihoterapevta. Ta so večinoma intuitivne narave in najbolj pomemben je vaš občutek, ki ga doživljate med samo obravnavo. Pomembno je tudi, da ne pričakujete perfekcije v odnosu s terapevtom. Pomemben je občutek sproščenosti, občutek, da vam srečanja s terapevtom res pomagajo in da boste z njim dosegli zastavljene cilje (Waters, 2018).

VIRI

Semigran, Aly. 2018. What you need to know when choosing a therapist. Dostopno preko https://www.wellandgood.com/good-advice/how-to-find-a-therapist/slide/2/
Shedler, Jonathan, PhD. 2013. Choosing the right therapist: Look for understanding, not hype. Dostopno preko https://www.psychologytoday.com/us/blog/psychologically-minded/201309/choosing-the-right-therapist
UK Council For Psychoteraphy (UKCP). 2019. Choosing a psychoterapist. Dostopno preko https://www.psychotherapy.org.uk/about-psychotherapy/choosing-a-psychotherapist/
Waters, Emily. 2018. Tips on choosing the right therapist. Dostopno preko https://psychcentral.com/blog/tips-on-choosing-right-therapist/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja