Izobraževanje za pedagoške delavce: Izgorelost v pedagoškem poklicu

 

Stres je običajen dejavnik naših življenj. Kadar količina stresa preseže naše trenutne zmogljivosti, je lahko izvor številnih težav, kot so fizične in duševne bolezni, težave v odnosih in pri vzgoji, odsotnost z dela ipd.

Pri vsakem od nas se stres odraža nekoliko drugače, pogosto pa se v naše življenje pretihotapi tako neopazno, da ga zaznamo šele, ko se pokažejo posledice. Zato je pomembno, da se stres naučimo prepoznavati v zgodnjih fazah in se nanj odzvati.

Različne paradigme so razvile mnogo tehnik in vaj za obvladovanje stresa, ki imajo z dokazi podprte učinke. Navadno je za njihovo učinkovitost ključno to, da jih v svoje dnevno rutino vpeljemo v času, ko se počutimo razmeroma dobro in jih prakticiramo redno, skladno s strokovnimi priporočili. Glede na raziskave zadostuje že 15 minut na dan.

Starši in učitelji, ki se naučijo dobro obvladovati oz. regulirati stresne okoliščine, so zgled tudi za otroke. Obenem obstaja vrsta igrivih in simpatičnih vaj, ki jih je mogoče izvajati skupaj z otroki, rezultat česar so poleg dobrih veščin obvladovanja stresa tudi dobri medosebni odnosi.

 

Cilji izobraževanja:

  • naučiti se prepoznati, kdaj smo pod stresom in kako se stres odraža v naših telesnih odzivih
  • preizkusiti različne tehnike sproščanja in obvladovanja stresa (dihalne tehnike, progresivna mišična relaksacija, čuječnost, joga)
  • spoznati strategije za prenos naučenih tehnik v prakso (delo z otroki v domačem okolju, vrtčevski skupini ali razredu).

Izvajalka:

Lara Pirc, Msc in Psychology

 

Lokacija in datum izvedbe:

Sobota, 9. november 2024 in sobota, 18. januar 2025.

Izobraževanje bo potekalo od 9:00 do 17:30 v prostorih Centra Motus na Zaloški 69 (dvorec Sela) v Ljubljani.

Število ur:

8 ur

Izobraževanje je namenjeno:

pedagoškim delavcem, zaposlenim v rednih in prilagojenih programih za predšolske in šolske otroke (npr. vzgojitelji, učitelji, izvajalci DSP, svetovalni delavci, spremljevalci), drugim strokovnim delavcem, ki delajo z otroki s posebnimi potrebami in staršem.

Cena:

120 € za udeleženca

Potrdilo:

Vsi udeleženci prejmejo potrdilo o prisotnosti na strokovnem izobraževanju v obsegu 8 ur, ki ga strokovni delavci, zaposleni na področju vzgoje in izobraževanja, lahko uveljavijo tudi za dodelitev točk za napredovanje v nazive.

Prijave:

PRIJAVNICO IZPOLNITE TUKAJ.

V primeru premajhnega števila udeležencev bo izobraževanje odpovedano. O tem vas bomo pravočasno obvestili in vam v celoti povrnili plačano prijavnino.