Avtizem: Starši staršem

»Bila sem prepričana, da zmorem sama. Večkrat sem si rekla, da ne potrebujem pomoči drugih, vendar je enostavno prezahtevno vso težo vzgoje otroka in njegovih težav prenašati nase. Prigovarjala sem si, da zmorem, ko v resnici ni bilo tako.«

Avtizem je še pred nekaj desetletji veljal za redek, medicinsko nepojasnjen odklon v razvoju, danes pa je prepoznan kot ena najpogostejših razvojno-nevroloških motenj.  Čeprav ne poznamo enoznačne rešitve, s katero bi ga bilo mogoče ozdraviti v klasičnem pomenu sodobne medicine, lahko z obstoječimi terapevtskimi oblikami pomoči vendarle pomembno prispevamo k temu, da se osebe z avtizmom dandanes lažje učinkovito vključujejo v okolje, v katerem živijo..

Vzgajanje otroka z avtizmom je pomembna življenjska izkušnja, ki utegne okrepiti in povezati celotno družino, obenem pa je vselej tudi zahtevna in naporna. Raven stresa, ki ga doživljajo starši otrok z avtizmom, pomembno presega tako raven stresa, ki ga doživljajo starši razvojno normativnih otrok kot tudi raven stresa, ki ga doživljajo starši otrok z drugimi razvojnimi motnjami (Hayes in Watson, 2013; Pisula, 2007).

Brez koordiniranega vodenja in usmerjanja so starši izrazito obremenjeni in izčrpani, tako čustveno kot finančno, ko otroku poskušajo pomagati po nezanesljivem sistemu poskusov in napak. Željni so aktivnega vključevanja in soodločanja o terapevtski obravnavi svojega otroka. Radi bi bili natančno informirani o otrokovem razvoju in še zlasti o možnostih, kako mu pomagati, da bo lahko napredoval. Na podporni skupini zato dajemo glas staršem ob moderiranju in informiranju s strani strokovnjakov.

Cilji podporne skupine za starše:

? medsebojna opora

? pomoč pri spoprijemanju s stresom

? izmenjava izkušenj

? seznanjanje s primeri dobre prakse.

O izvajalki:

 

Tina Rehberger

univ. dipl. psihologinja, educirana na področju dela z otroki z avtizmom in njihovimi družinami

Kdaj in kje:

Srečanja bodo potekala 1x mesečno (skupaj 6 srečanj po 60 minut) v prostorih Centra Motus na Opekarski cesti 11 v Ljubljani. Letošnja skupina je s srečanji zaključila. Trenutno zbiramo prijave za leto 2020/21.

Cena:

Cena za sklop 6 srečanj znaša 120 €.

Zaradi kakovosti dela je število prijav omejeno na največ 10 oseb!

Prijave zbiramo preko spodnjega obrazca.