Prvič v šolo

Konec počitnic bo kmalu tu, s tem pa tudi začetek novega šolskega leta. Medtem ko se nekateri otroci že veselijo srečanja s svojimi sošolci in učitelji ter izmenjevanja dogodivščin, ki so se jim pripetile med poletjem, bodo drugi prvič sedli v šolske klopi.
Starše pogosto skrbi, ali bodo svojega otroka dobro pripravili na vstop v prvi razred. Želja vsakega starša je, da bi bil začetek šolanja za njegovega otroka čim manj stresna izkušnja. V nadaljevanju sledi nekaj nasvetov staršem, ki bodo pripomogli k lažjemu prehodu otroka iz vrtca v osnovno šolo in mu omogočili, da bo njegovo učno okolje dobro organizirano.

Ogled šole
Skupaj z otrokom si oglejte šolo, ki jo bo obiskoval. Pokažite mu pot do šole, razkažite mu šolsko igrišče. Če to ni mogoče, si oglejte vsaj slike na spletni strani šole ter se ob njih pogovorite. Ker bo okolje otroku poznano, bo na prvi šolski dan bolj sproščen in samozavestnejši. Pokažite mu tudi vaše fotografije, ko ste še obiskovali osnovno šolo ter delite spomine na svoj prvi šolski dan. Otroka navdušite za obiskovanje pouka. Pojasnite mu, kaj vse se bo v šoli naučil in katere dejavnosti bo lahko obiskoval. Osredotočite se na dejavnosti, ki so otroku všeč. Naj otrok ve, kako ste sami uživali v šoli, koliko prijateljev ste spoznali, vendar ne skrivajte tega, da je bilo včasih v učenje potrebno vložiti tudi veliko truda, da ste dosegli želeni cilj. Knjige, ki jih otroku dnevno prebirate, lahko zamenjate za zgodbe, ki govorijo o vstopu v šolo in o šolskih dogodivščinah. Otroka ob tem povprašajte, česa se veseli in česa ga je morda strah. Če je otrok zelo zaskrbljen in vznemirjen, se poskušajte pogovarjati o stvareh, ki ga v šoli zanimajo.

Sprememba rutine
Otroka navajajte na novo rutino vsaj teden dni pred začetkom pouka. Otrok naj pravočasno odide v posteljo ter zjutraj vstane dovolj zgodaj, ob uri, kot bo vstajal med šolskim letom, da lahko poje zajtrk in se uredi. Bodite dosledni, poskrbite pa tudi za zdravo prehrano in dovolj gibanja.

Razvijanje otrokove samostojnosti
Če se vaš otrok še ne zna samostojno obuti in obleči, je zdaj zadnji čas, da ga tega naučite. Učite ga tudi preoblačenja in zlaganja oblačil, kar mu bo koristilo, ko bo na urniku ura športa. Poskrbite, da bo vaš otrok pred vstopom v šolo znal samostojno uporabiti stranišče, da si bo redno in temeljito umival roke ter skrbel za ustrezno osebno higieno. Poučite ga o širjenju nalezljivih bolezni v šolah.

Šolske potrebščine
Priskrbite vse potrebne šolske potrebščine. Izberite take, ki bodo primerne za vašega otroka (npr. debelejša pisala, ki omogočajo boljši oprijem). Naj vam otrok pomaga pri nakupu. Otroka navajajte na samostojnost pri pripravi šolske torbe in urejanju peresnice, naj bo to njegova odgovornost.

Učno okolje
Doma ustvarite kotiček s pisalno mizo in potrebnimi policami/predali za otrokove šolske potrebščine, ki bo namenjen pisanju domačih nalog. Naj ima dovolj svetlobe, da se bo otrok prijetno počutil. Otrokovih igrač ne pospravljajte, poskrbite le, da jih umaknete s kotička, ki bo namenjen učenju. Kljub temu, da bo otrok pričel obiskovati osnovno šolo, mora biti v njegovem urniku še vedno čas tudi za igro.

Prvi šolski dan
Poskrbite, da bo otroku prvi šolski dan ostal v lepem spominu. Veselite se skupaj z njim in ga nagradite z izletom, obiskom slaščičarne ali dejavnostmi, ki jih ima rad.

Torej, dragi starši, ne skrbite preveč… Najverjetneje bo otrok navdušen nad svojo novo vlogo učenca in bo imel kasneje pozitivne spomine na začetke svojega šolanja. Bodite pripravljeni na različne izkušnje, vzpone in padce, ki jih bo otrok pridobil tekom šolanja. Pohvalite vsak otrokov trud, ki ga vloži v šolsko delo, saj veste, da majhni koraki pripeljejo do višjih ciljev, predvsem pa uživajte v novem obdobju otrokovega odraščanja.

 

 

Viri:
https://www.edutopia.org/blog/kick-start-the-school-year-josh-stock
https://komodomath.com/starting-school-first-time
http://www.myenglishpages.com/site_php_files/reading-tips-for-new-school-year-start.php
https://www.understood.org/en/school-learning/choosing-starting-school/moving-up/checklist-getting-ready-for-a-new-school-year

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja