Konec počitnic bo kmalu tu, s tem pa tudi začetek novega šolskega leta. Medtem ko se eni otroci že vajeni veselijo srečanja s svojimi sošolci in učitelji, ki bo v znamenju izmenjevanja poletnih dogodivščin, bodo drugi v šolske klopi sedli prvič. Starše pogosto skrbi, ali bodo svojega otroka dovolj dobro pripravili na vstop v prvi razred. V nadaljevanju zato sledi nekaj kratkih nasvetov, ki bodo pripomogli k lažjemu prehodu otroka iz vrtca v osnovno šolo.

Ogled šole

Skupaj z otrokom si oglejte šolo, ki jo bo obiskoval. Pokažite mu pot do šole, razkažite mu šolsko igrišče. Če to ni mogoče, si oglejte vsaj slike na spletni strani šole in se ob njih pogovorite. Ker bo okolje otroku poznano, bo na prvi šolski dan bolj sproščen in samozavestnejši. Pokažite mu tudi vaše fotografije, ko ste obiskovali osnovno šolo in delite spomine na svoj prvi šolski dan. Otroka navdušite za obiskovanje pouka. Naj ve, kako ste uživali v šoli in koliko prijateljev ste spoznali, vendar ne skrivajte tega, da je bilo včasih potrebno vložiti tudi veliko truda. Pojasnite mu, kaj vse se bo v šoli naučil in katere dejavnosti bo lahko obiskoval. Osredotočite se na dejavnosti, ki so mu všeč. Knjige, ki mu jih dnevno prebirate, lahko zamenjate za zgodbe, ki govorijo o vstopu v šolo in o šolskih dogodivščinah. Ob tem ga povprašajte, česa se veseli in česa ga je morda strah.

Sprememba rutine

Otroka navajajte na novo rutino vsaj teden dni pred začetkom pouka. Otrok naj pravočasno odide v posteljo in zjutraj vstane dovolj zgodaj - ob uri, kot bo vstajal med šolskim letom, da bo lahko pojedel zajtrk in se uredil.

Razvijanje otrokove samostojnosti

Če se otrok še ne zna samostojno obuti in obleči, je zdaj zadnji čas, da ga tega naučite. Učite ga tudi preoblačenja in zlaganja oblačil, kar mu bo koristilo, ko bo na urniku ura športne vzgoje. Poskrbite tudi, da bo pred vstopom v šolo znal samostojno uporabljati stranišče ter da si bo redno in temeljito umival roke.

Šolske potrebščine

Priskrbite vse potrebne šolske potrebščine, otrok pa naj vam pri nakupu pomaga. Izberite takšne potrebščine, ki bodo zanj posebej primerne (npr. debelejša pisala, ki omogočajo boljši oprijem). Navajajte ga na samostojnost pri pripravi šolske torbe in urejanju peresnice (naj bo to njegova odgovornost).

Učno okolje

Doma ustvarite kotiček s pisalno mizo in potrebnimi policami/predali za otrokove šolske potrebščine, ki bo namenjen pisanju domačih nalog in učenju. Naj ima dovolj svetlobe, da se bo otrok prijetno počutil. Njegovih igrač ne odstranjujte, poskrbite le, da jih umaknete s kotička, ki bo namenjen domačim nalogam in učenju. Kljub temu, da bo otrok pričel obiskovati osnovno šolo, mora imeti še vedno dovolj časa tudi za igro.

Prvi šolski dan

Poskrbite, da bo otroku prvi šolski dan ostal v lepem spominu. Veselite se ga skupaj z njim in ga nadgradite z izletom, obiskom slaščičarne ali dejavnostmi, ki jih ima rad.

Torej, dragi starši, ne skrbite preveč… Najverjetneje bo otrok navdušen nad svojo novo vlogo učenca in bo imel kasneje prijetne spomine na začetek svojega šolanja. Bodite pripravljeni na različne izkušnje, vzpone in padce, ki jih bo otrok deležen tekom šolanja. Pohvalite trud, ki ga bo vlagal v šolsko delo, saj vemo, da majhni koraki vodijo do pomembnih dosežkov, predvsem pa uživajte v novem obdobju otrokovega odraščanja.

Vpišite se na naše novice

Soglasje za hrambo podatkov

Soglašam, da Center Motus za namene obveščanja uporabi moj:

Z vpisom na naša obvestila soglašate z našo politiko varovanja osebnih podatkov, ki je dostopna na tem naslovu.

Avtor