Kako pomagati otroku z diskalkulijo, težave na področju matematike, težave pri računanju

Diskalkulija – ste pri otroku zaznali prve znake? Kot smo zapisali v predhodnjem članku, zdravila za to vrsto motnje ni, vendar kljub temu ni razloga za preplah. V situaciji, ko ste se zavedali, da se vaš otrok srečuje s specifičnimi učnimi težavami v šoli in doma, je ključno to, kako kot starš nanj odreagirate. Pomembno je, da sodelujete z učitelji in strokovnjaki v šoli ter nekaj več časa posvetite učenju z otrokom tudi doma. Pomembno je, da se lotite strategij, ki bodo otroku pomagale in mu olajšale učenje (Morin). Pomoč in podporo otrokom z učnimi težavami na nivoju šole in drugih ustanov smo opisali TUKAJ.

Predlogi za delo z otrokom z diskalkulijo

Ste se kot starš tudi sami že znašli v zagati, ko niste vedeli, kako rešiti določen matematični problem? Niste osamljen primer, zgodi se veliko staršem in s tem otroku s specifično motnjo hkrati pokažete, da je v redu, če tudi sam kdaj ne pozna odgovora (Cunningham). Sprva se bomo dotaknili predlogov in idej, kako lahko otroku pomagate z učenjem matematike doma (The Understood Team):

  1. Zavedati se morate, da je za otroka zelo stresno, ko ne ve, kako se lotiti naloge. Hkrati je vaša vloga ta, da ga kljub temu pohvalite, npr. da ste veseli, ker se spomni, kaj ima za nalogo in da je poleg tega domov prinesel ves material, ki ga za izdelavo naloge potrebuje.
  2. Naj vam otrok pokaže primer podobne naloge, ki jo je delal v šoli.
  3. Če otrok ne najde primera, ga poskusite sami najti na internetu. Najlažje bo, če v iskalnik vtipkate naslov glavnega poglavja oziroma podpoglavja snovi.
  4. Otroka vprašajte, ali je učitelj dal specifična navodila, kako se lotiti naloge. Morda se bo spomnil, ko bo pred seboj videl podoben primer.
  5. Beležite, po kakšnih korakih otrok rešuje nalogo. To ga bo hkrati opomnilo, da je učenje matematike proces. S koraki bo učitelju pokazal, da se je trudil pri nalogi, četudi ni prišel do pravilnega rezultata. Učitelj bo imel večji vpogled v to, kje otrok naredi napako in ga pri tem tudi popravil (Cunningham).

Ker je lahko učenje matematike za otroka z diskalkulijo zelo stresno in nadležno, se z njim lotite iger, s katerimi boste lažje zadržali njegovo pozornost. Otrok je tako manj obremenjen z neuspehom ali napakami in razvija bolj pozitiven odnos do domačih nalog. Pomembni elementi pri matematičnih igrah so vnaprej določena pravila in struktura igre, jasen cilj ter ovire, ki se lahko pojavijo pri igranju. Zelo priporočljiva in zabavna je igra s kartami Uno/Ena, ki se jo otrok hitro nauči. Nekatere druge igre, ki se jih lahko lotite z otrokom: domine, misteriozne igre, strategijske igre (potapljanje ladjic), monopoli ipd. (M. I. in J. D.).

Težave pri matematiki, znaki za prepoznavanje di

Razvoj številske in količinske predstave

Za razvoj številske predstave lahko preštevate različne predmete, otrok lahko šteje v različnih zaporedjih (npr. po 1 naprej in nazaj, po 2 naprej in nazaj, po 10 naprej in nazaj – v različnih obsegih). Ko ste v avtu naj prešteva vnaprej izbrane predmete. Za razvoj količinskih prestav naj hitro pove, koliko prstov ste mu pokazali. Poleg tega lahko ocenjuje, koliko predmetov je v škatli, koliko tehta ena škatla piškotov ipd. Splošno velja, čim več se otrok igra s števili in količinami, hitreje bo usvajal matematične spretnosti in veščine.

Multisenzorno ali veččutno učenje

Poleg iger so zelo dobre tudi multisenzorične tehnike. Vid, dotik, sluh, gibanje otroku olajšajo razumevanje simbolov in številk. Uporabite lahko kosmiče, fižolčke, kroglice. S pomočjo konkretnih materialov otrok lažje rešuje račune. Priporočljive so tudi kocke in stolpci, ki pridejo do izraza predvsem pri učenju različnih matematičnih vzorcev in operacij. V pomoč je risanje in uporaba »pica kosov« za učenje ulomkov. Razrežite velik krog v enake kose in s pomočjo teh bo otrok lažje razumel matematične ulomke (Hodnett).

Za učenje je pomembno, da ima otrok tiho okolje, kjer se počuti varnega in sprejetega. V veliko pomoč mu je kalkulator, uporaba svojih prstov za štetje, dodaten čas za pisanje testa, možnost snemanja učnih ur. Možnosti je veliko, najbolj pomembno pa je, kot omenjeno že na začetku članka, da sodelujete z zaposlenimi v šoli in morda pomislite tudi na dodatno pomoč strokovnjaka (Bhandari, 2017).

 

Viri

Bhandari, Smitha, MD. 2017. What Is Dyscalculia? What Should I Do if My Child Has It? Dostopno prek https://www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/dyscalculia-facts#2-4

Cunningham, Bob, Ed. M. How to Help Kids With Tricky Math Homework. Dostopno prek https://www.understood.org/en/school-learning/learning-at-home/homework-study-skills/how-to-help-kids-with-tricky-math-homework

Hodnett, Brendan R, M. A. T. 10 Multisensory Techniques for Teaching Math. Dostopno prek https://www.understood.org/en/school-learning/partnering-with-childs-school/instructional-strategies/10-multisensory-techniques-for-teaching-math

I., Andrew in J. D. Lee. How Games Can Help Kids Who Struggle With Math. Dostopno prek https://www.understood.org/en/school-learning/learning-at-home/games-skillbuilders/how-games-can-help-kids-who-struggle-with-math

Morin, Amanda. Treatment for Kinds With Dyscalculia. Dostopno prek https://www.understood.org/en/learning-attention-issues/treatments-approaches/treatment-options/treatment-options-for-dyscalculia

The Understood Team. Dyscalculia: Strategies You Can Try at Home. Dostopno prek https://www.understood.org/en/learning-attention-issues/child-learning-disabilities/dyscalculia/dyscalculia-strategies-you-can-try-at-home

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja